Błonnik to włókno pokarmowe. Rekomendowane dzienne spożycie błonnika to
20-45g/dobę.
Jest to składnik energetyczny jak i balastowy. Oznacza to, że wpływa na
pracę przewodu pokarmowego, regulując jego motorykę. Dodatkowo stanowi
źródło pożywienia dla drobnoustrojów bytujących w naszym jelicie grubym.
Błonnik dzielimy na:
1. Rozpuszczalny w wodzie - pektyny występujące w owocach, gumy oraz
sluzy (częsty dodatek do produktów żywnościowych)
2. Częściowo rozpuszczalny w wodzie - hemicelulozy występujące w
ziarnach zbóż i otrębach
3. Nierozpuszczalne w wodzie - celuloza występująca w warzywach i
owocach
Ważne aby błonnik dostarczać z różnych źródeł. Będzie skutkowało to
różnorodną mikrobiotą jelitową.
Produkty zasobne w błonnik dłużej przebywają w naszym żołądku, przez to
też dłużej czujemy się syci po posiłku. Ma to szczególne znaczenie w
przypadku osób, które chcą redukowac masę ciała.
Źródła błonnika:
- warzywa i owoce
- pełnoziarniste produkty zbożowe
- rośliny strączkowe
- orzechy i migdały